Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Teresa ....... elzbieta zebro Mariusz ...... Martynka1985 Marzena Korpalska (3403 niezalogowanych)
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
B.K. napisał:
[quote]Wacek1 napisał:
patim napisał:
ale za to ucza dzieci jak chodzic po ulicach i ze policjant to przyjaciel no i poznaja kalendarz i zegarek

Szczegolnie jak przychodzi z BV po dzieci, albo nie przyjedzie gdy sasiedzi halasuja i nie daja spac dzieciom. Chetnie natomiast wpadnie gdy kloca sie rodzice. Bedzie oddanym przyjacielem, gdy 14 letnia corka, ktora nie zechcesz pusicic na impreze zadzwoni( tak ja uczono w szkole) i stwierdzi ze ja biles. Gdy dostaniesz 100tys kary i rok odsiadki to pomyslisz, ze to friendly kraj.

popieram,popieram..nie sprowadzajcie dzieci tutaj..w Polsce maja duzo lepsza opieke i wykształcenie...po co maja byc głabami i nie umiec liczyc...za to w Polsce czeka ich swietlana przyszłość wszak po studiach i magisterce mają zapewnioną prace w ,,biedronce,,tesco,,lub innym szałowym przedsiębiorstwie

a to taka lekturka przed snem....i nie strasz BV..bardziej przydałaby sie w Polsce jak tutaj bo to co sie dzieje tam woła o pomste do nieba...

Nie chce mi sie kopiowac nic o BV, pewnie Helen sie odezwie to powklejaCo do edukacji w Polsce. To ze mgr i inne licencjaty pracuja w biedronce jest wina systemu, ktory produkuje nadpodaz socjologow, politologow i innych marketng i zarzadz. W kazdej wiosce istnieje praktycznie jakas uczelnia prywatne. Sa za to szkoly na kazdym etapie edukacji, ktore wprowadzaja nowa jakosc i to postepuje. W Norge systemowo rowna sie do najslabszych i jest to zalecenie ministerstwa. Jak mozna oczekiwac efektow promujac miernoty i pocinajac skrzydla uzdolnionym. Juz to kiedys wrzucalem i nie chce mi sie szukac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
W Norge systemowo rowna sie do najslabszych i jest to zalecenie ministerstwa. Jak mozna oczekiwac efektow promujac miernoty i pocinajac skrzydla uzdolnionym. Juz to kiedys wrzucalem i nie chce mi sie szukac.
indywidualny tok nauczania klasa dzielona po to jest 2 nauczycieli i 3 asystentow na 15 dzieci zeby kazdy mogl przyswoic wiedze w/g wlasnych mozliwosci
a i w przedszkolu tylko wybrane dzieci poznaja litery i cyfry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wacek1 napisał:

Tu nikt nie ocenia, przez cala podstawowke. Sasiadka chwalila sie, ze jej pierwszak zn juz 4 literki( to bylo w grudniu)
Potem naucza sie gotowac, [/quote]
tak sie zastanawiam.....
W takim razie, to chyba wiekszosc uczestnikow tego forum chadzalo do szkoly tylko w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Wacek1 napisał:
[quote]B.K. napisał:
Wacek1 napisał:
patim napisał:
ale za to ucza dzieci jak chodzic po ulicach i ze policjant to przyjaciel no i poznaja kalendarz i zegarek

Szczegolnie jak przychodzi z BV po dzieci, albo nie przyjedzie gdy sasiedzi halasuja i nie daja spac dzieciom. Chetnie natomiast wpadnie gdy kloca sie rodzice. Bedzie oddanym przyjacielem, gdy 14 letnia corka, ktora nie zechcesz pusicic na impreze zadzwoni( tak ja uczono w szkole) i stwierdzi ze ja biles. Gdy dostaniesz 100tys kary i rok odsiadki to pomyslisz, ze to friendly kraj.

popieram,popieram..nie sprowadzajcie dzieci tutaj..w Polsce maja duzo lepsza opieke i wykształcenie...po co maja byc głabami i nie umiec liczyc...za to w Polsce czeka ich swietlana przyszłość wszak po studiach i magisterce mają zapewnioną prace w ,,biedronce,,tesco,,lub innym szałowym przedsiębiorstwie

a to taka lekturka przed snem....i nie strasz BV..bardziej przydałaby sie w Polsce jak tutaj bo to co sie dzieje tam woła o pomste do nieba...

Nie chce mi sie kopiowac nic o BV, pewnie Helen sie odezwie to powklejaCo do edukacji w Polsce. To ze mgr i inne licencjaty pracuja w biedronce jest wina systemu, ktory produkuje nadpodaz socjologow, politologow i innych marketng i zarzadz. W kazdej wiosce istnieje praktycznie jakas uczelnia prywatne. Sa za to szkoly na kazdym etapie edukacji, ktore wprowadzaja nowa jakosc i to postepuje. W Norge systemowo rowna sie do najslabszych i jest to zalecenie ministerstwa. Jak mozna oczekiwac efektow promujac miernoty i pocinajac skrzydla uzdolnionym. Juz to kiedys wrzucalem i nie chce mi sie szukac.

no własnie...a moze jeszcze wiesz kiedy ten system sie zmieni...jak na razie to jedynie inne panstwa maja pozytek z tych naszych wyuczonych geniuszy...zajmują intratne stanowiska i pna sie po szczeblach kapiery zawodowej...kazdy ambitny młody człowiek pcha sie za granice,a najlepiej aby wyjechał tam do szkoły,tak jak napisałam wyzej...
chyba nie trzeba nikomu mowic jak uzdolnione sa norweskie dzieci,ze trzeba jeździc i zwozic do szkoły aby miały jakikolwiek kurs i cos zrobiły z własnym zyciem a nie siedziały bezczynnie..tu obowiazkowa nauka konczy sie na ungdomskole ale ona nie daje zawodu tak jak u nas gimnazjum...ale dla tych co maja jakies ambicje i chec do nauki ten kraj stwarza super warunki...tu młody człowiek nie musi biedowac i cały swiat stoi przed nim otworem..przeciez masa studiuje za granica...wiec chyba ta oswiata nie jest taka najgorsza...
co do BV to juz nic nie kopiuj,starczy tej histerii...pewnie,ze jest zagrozenie jakis tam ale nie mozna ciągle tym zyc i sie nakrecać...ja tu wychowałam troje dzieci a o BV dowiedziałam sie jakies połtora roku temu..powaznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
B.K. napisał:
[quote]Wacek1 napisał:
[quote]B.K. napisał:
[quote]Wacek1 napisał:
patim napisał:

no własnie...a moze jeszcze wiesz kiedy ten system sie zmieni...jak na razie to jedynie inne panstwa maja pozytek z tych naszych wyuczonych geniuszy...zajmują intratne stanowiska i pna sie po szczeblach kapiery zawodowej...kazdy ambitny młody człowiek pcha sie za granice,a najlepiej aby wyjechał tam do szkoły,tak jak napisałam wyzej...
chyba nie trzeba nikomu mowic jak uzdolnione sa norweskie dzieci,ze trzeba jeździc i zwozic do szkoły aby miały jakikolwiek kurs i cos zrobiły z własnym zyciem a nie siedziały bezczynnie..tu obowiazkowa nauka konczy sie na ungdomskole ale ona nie daje zawodu tak jak u nas gimnazjum...ale dla tych co maja jakies ambicje i chec do nauki ten kraj stwarza super warunki...tu młody człowiek nie musi biedowac i cały swiat stoi przed nim otworem..przeciez masa studiuje za granica...wiec chyba ta oswiata nie jest taka najgorsza...
co do BV to juz nic nie kopiuj,starczy tej histerii...pewnie,ze jest zagrozenie jakis tam ale nie mozna ciągle tym zyc i sie nakrecać...ja tu wychowałam troje dzieci a o BV dowiedziałam sie jakies połtora roku temu..powaznie

Nie jest moja rola, by pokazywac jak panstwo ma prowadzic sprawy edukacji. Twierdze natomiast, ze polski system, jest duzo bardziej wymagajacy. MAlo ktory norweg potrafi po szkole sredniej rozwiazac SAT.
Duzo by pisac, ale pewnie sama wiesz skoro masz dzieci po norweskich szkolach, a sama konczylas polska uczelnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Makaryna napisał:
Wacek1 napisał:

Tu nikt nie ocenia, przez cala podstawowke. Sasiadka chwalila sie, ze jej pierwszak zn juz 4 literki( to bylo w grudniu)
Potem naucza sie gotowac,

tak sie zastanawiam.....
W takim razie, to chyba wiekszosc uczestnikow tego forum chadzalo do szkoly tylko w Norwegii [/quote]

Szkola pokazuje mozliwosci, co z tym zrobisz to twoja sprawa. Nikt nad dzieckiem nie stoi z dyscyplina. Wystarczy popatrzec na ogloszenia o prace. Kto i na jakie stanowiska aplikuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
dokladnie to samo jest w Niemczech byle 8latek z Polski zagnie kazdego Niemca po podstawowce
poprostu maja inny system nauczania
bo szkoly ucza jak myslec a w Polsce ucza co myslec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
patim napisał:
dokladnie to samo jest w Niemczech byle 8latek z Polski zagnie kazdego Niemca po podstawowce

Skoro ucza jak myslec, to zaginanie powinno isc w druga strone.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wacek1 napisał:
patim napisał:

Skoro ucza jak myslec, to zaginanie powinno isc w druga strone.

He, he, he... No to poczuj sie teraz "zagiety" przez patima
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Tomasz Jar
(TomaszJar)
Początkujący
dużo macie racji, w tym co piszecie, jest tylko małe ale
większość z was zapewne nie wie, ale od 2010 zmieniła się podstawa programowa dla dzieci z klas 1-3, z bardzo wymagającej gdzie były, dyktanda już w I klasie oraz tabliczka mnożenia z zakresu do bodajże do 30 i tym program szło moich dwóch siostrzeńców, a mój syn poszedł rok później i była po prostu przeeeeeeeepaść w podstawie programowej, wypychanki, wycinanki itp. Mój syn był przygotowywany w przedszkolu do starego programu, a nie dość, że dostali nowy program, oraz nauczycielkę przed emeryturą która wszystko miała w d..pie, to cały rok stracił bo wszystko przerobili w zerówce
więc nasz system nie jest taki zajebiaszczy jak tu niektórzy piszą......
pokolenie dzisiejszych 50-latków jest bardziej wyedukowane niż dzisiejsi mgr lub inż. pomimo całej dostępnej wiedzy i przepływu informacji.......
Miłego dnia życzę wszystkim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok